Які продукти необхідно вживати восени, щоб «запастися» вітамінами на зиму — рекомендації експерта

З настанням холодів кожен українець переймається питанням зміцнення імунітету.

У програмі «Ранок з Україною», яка виходить у будні о 6:30 на каналі «Україна», ведучі Лілія Ребрик і Григорій Герман з’ясували, які продукти необхідно вживати восени, щоб «запастися» вітамінами на зиму.

Восени полички магазинів та ринків рясніють сезонними фруктами та овочами: морква, буряк, капуста, гарбуз, яблука та груші. І за словами експерта, саме ці доступні продукти мають бути в раціоні щодня.

«Якщо вам треба зміцнити імунітет, підвищити ефективність вакцинації чи вам потрібна профілактика кардіологічних чи онкологічних захворювань, слід щодня вживати моркву, буряк та гарбуз! Їх поєднує одне – бета-кератин або провітамін A», – радить дієтолог Борис Скачко в ефірі каналу «Україна».

Так, наприклад, гарбуз багатий на вітаміни C та E, фолієву кислоту та залізо, які корисні для зміцнення кісток, росту нігтів та волосся. В буряку містяться вітаміни B, PP, калій, магній, йод і марганець. А морква – взагалі незамінне джерело клітковини, в ній містяться вітаміни C, B1 і B6.

Про сезонні фрукти теж забувати не варто, каже експерт:

«Яблука, груші та сливи – це ще одне джерело корисних речовин! До речі, з цих компонентів можна приготувати надкорисний напій – компот чи узвар», – коментує дієтолог.

В узварі є глюкоза, корисна для мозку, та пектин, який покращує роботу кишківника, а ще виводить холестерин.

Груші містять вітаміни A, C, B1 та B2, а також ніацин і фолієву кислоту. Цей фрукт добре впливає на роботу мозку та допомагає в боротьбі з інфекціями. Яблука багаті на вітаміни C, K, а також клітковину та залізо, що допомагає знизити ризики діабету. А слива – це джерело калію та кремнію, вона покращує пам’ять та нормалізує сон.

Ці доступні продукти вважаються вітчизняними осінніми суперфудами і вживання їх обов’язкове! Крім того, вони мають дуже доступні ціни.